Inför en fritidsbank i Växjö – perfekt exempel på cirkulär ekonomi
För en dryg vecka sedan beslutade regeringen om Sveriges första handlingsplan för cirkulär ekonomi. Planens genomförande ska successivt ställa om Sverige till resurseffektivare cirkulär produktion och giftfria kretslopp.
Handlingsplanen innehåller drygt 100 konkreta åtgärder. Vi ska bland annat ta steg för att kräva att återvunnet material används i fler produkter, att öka andelen offentliga inköp av cirkulära varor och tjänster och det ska bli enklare för hushållen att lämna in möbler, grovavfall och begagnade produkter för återanvändning. Handlingsplanen är ett stort steg bort från den linjära ekonomins köp-och-släng-slöseri och är enbart av godo för oss medborgare och vår miljö.
Lokalt i Växjö har vi från Vänsterpartiet under åtskilliga år drivit frågan om inrättande av en så kallad fritidsbank. En fritidsbank kan enkelt jämföras med ett bibliotek dit medborgare och företrädesvis barnfamiljer kan komma för att låna allehanda fritidsutrustning. Ett ytterst påtagligt och konkret exempel på just cirkulär ekonomi.
Vänsterpartiets förslag har konsekvent röstats ner av den styrande blågröna majoriteten. Att moderater är negativt inställda till en fritidsbank är kanske inte helt förvånande. (M) är väl inte direkt kända för att välja medborgarnytta om det finns minsta tänkbara risk för nackdel för det privata näringslivet. Sannolikt har dock fritidsbranschens egna positiva uttalanden om fritidsbanker gått moderaternas och de blågrönas öron förbi. Branschen uppmuntrar att ungdomar ges möjligheter att pröva olika fritidsaktiviteter först, för att när de sedan valt inriktning köper utrustning för mer långsiktig användning.
Betydligt mer förvånande och direkt uppseendeväckande är dock det lokala miljöpartiets negativa inställning och motarbetande av fritidsbanker. På riksplanet klubbar (MP) igenom en handlingsplan för cirkulär ekonomi medan man lokalt säger nej till samma sak! I sanning ganska obegripligt! Kan någon lokal företrädare för (MP) på ett trovärdigt sätt redogöra för hur ni tänker här?
Från Vänsterpartiets sida är vi övertygade om att fritidsbanker är en så bra idé att den kommer att förverkligas i Växjö. Frågan är inte om utan när? I ett stort antal kommuner i landet finns detta redan. Erfarenheterna är bland annat att de inte alls med nödvändighet behöver drivas kommunalt, men sannolikt med någon form av kommunalt stöd. Vi kommer oförtrutet att driva denna fråga från Vänsterpartiets sida. Det är bra för barnfamiljer, det stimulerar fysiska aktiviteter hos ungdomar, det gynnar faktiskt sport- och fritidsbranschen, det gynnar i högsta grad miljön, det är bra för alla och i synnerhet de med något lägre inkomster, det är i högsta grad en demokratisk företeelse och den är öppen för alla. Uppriktigt sagt har vi väldigt svårt att förstå hur någon kan vara emot en så medborgarvänlig företeelse som en fritidsbank.
Håkan Frizén (V). Samuel Schelin (V)
Ledamot kultur/fridsnämnden. Ersättare kultur/fritidsnämnden