Till utbildningsnämndens ordförande Pernilla Torneus (M).
Om utbildningsklyftor i Växjö kommun
I den senaste rapporten från Skolverket om hur elever i svenska skolor presterar kan vi se en utveckling för Växjö kommun som delvis pekar i fel riktning.
Det handlar bland annat om att utrikes födda och barn till föräldrar utan eftergymnasial utbildning fortsätter halka efter i hur de presterar betygmässigt.
- Vad finns det för planerade insatser under nästa år för att stötta ovan nämnda grupper för att de ska kunna förbättra sina resultat?
- Vilka förklaringar ser du till att nyanländas betyg försämrats så mycket under det senaste året?
- På vilka sätt kan resursfördelning användas som ett instrument för att områdeschefer och rektorer ska kunna ge stöd när extra behov uppstår?
- Tror du att resursfördelningsprincipen skulle kunna förändras på något sätt för att bli mer följsam och snabbt kunna användas då områdeschefer och rektorer ser att det på någon enhet pekar går åt fel håll?
- Den socioekonomiska ersättningen utgör för förskolan 3 % av den totala timpengen och för grundskolan 6 % av den totala elevpengen. Tror du att några av de grupper som nämns i inledningen skulle kunna tjäna på en större omfördelning baserad på socioekonomi?
- Hur stor andel behöriga lärare finns det på de skolenheter som har ett lägst resultat jämfört med de skolor som har högst resultat betygsmässigt?
- Hur länge stannar i snitt de behöriga lärare som anställts de senaste fem åren på de tre enheter som har sämst resultat jämfört med de tre enheter som har bäst resultat i kommunen?
191004
Björn Kleinhenz
Vänsterpartiet Växjö