Kampen för en jämställd generation fortsätter!
Det har gått hundra år sedan vi vann kampen om rösträtten, ändå ligger kvinnor miljontals kronor efter männen i sammanlagd livsinkomst. Det är hög tid att på riktigt göra något åt saken. Den som vill göra skillnad måste ha förslag och lösningar, det har Vänsterpartiet. Vi har formulerat mål, strategier och en tidsplan för när och hur. Vi har helt enkelt bestämt oss, vi vill att de barn som föds i dag ska tillhöra den första jämställda generationen.
Bryt den könssegregerade arbetsmarknaden och höj lönerna i offentlig sektor. Inför rätt till heltid, bra arbetsvillkor och rimlig arbetsmiljö i kvinnodominerade yrken. Gör om skattesystemet så att det inte gynnar de rikaste. Män tjänar mer än kvinnor. Män har högre inkomster från kapital. Män äger de stora förmögenheterna. Ett skattessystem för vanligt folk är ett skattesystem för kvinnor.
Vi säger nej till försämrad anställningstrygghet: Vilken 19-årig tjej vågar säga ifrån när chefen tafsar, om hennes anställning hänger på senaste sms:et? Den som är utbytbar i arbetslivet har svårare att säga ifrån, det vittnade kvinnor om under #metoo och det gäller fortfarande.
Vi säger nej till marknadshyror: Hur ska den deltidsarbetande ensamstående tvåbarnsmamman kunna betala hyran om den i ett slag höjs med ett par tusen kronor i månaden? Marknadshyror kullkastar den svenska modell som syftar till att erbjuda bostäder åt alla oavsett inkomst, ursprung, ålder eller hus-hållstyp. Allmännyttan tillhandahåller inte bara bostäder utan spelar också en viktig roll i ett jämlikt och jämställt samhällsbyggande.
Det behövs mer resurser till välfärden för att kunna anställa fler arbetskamrater. Korta arbetstiden – vi vill ha tid över för familj och fritid. Sex timmars arbetsdag är en välfärdsreform med många fördelar. Många kvinnor arbetar ofrivilligt deltid och både vill och kan arbeta mer. I och med reformen skulle deltider omvandlas till heltider eftersom den förkortade arbetsveckan med 30 arbetstimmar skulle ses som heltid. Hälsan har stärkts på de arbetsplatser som infört eller testat sex timmars arbetsdag. Inom sjukvården där många kvinnor arbetar innebär den minskade arbetsbelastningen en arbetsbörda som är lättare att hantera och därför minskar sjuktalen.
Skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner är stora och hälften av alla kvinnor tvingas ta ut ga-rantipension till någon del för att klara sig. Gör om pensionssystemet i grunden för att få rättvisa pens-ioner.
Modernisera föräldraförsäkringen. Med anständiga anställningsvillkor, en stark offentlig välfärd och ett rättvist skattesystem kommer vi långt på vägen mot målet om den första jämställda generationen.
Dock är hur fördelning av föräldraledigheten ser ut en av de viktigaste parametrarna för att uppnå jäm-ställdhet eller inte. Kvinnor och män lever förhållandevis jämställt före familjebildande, men i familjer med barn så ökar skillnader i lön, arbetstid och karriär mellan män och kvinnor. Om män tog ut en större del av föräldraledigheten skulle det troligen påverka den tid som kvinnor respektive män lägger på hushållsarbete och tid med barnen när de så småningom börjar förskola och skola. Det skulle även leda till att en mindre andel kvinnor går ner i arbetstid, vilket ger positiva effekter på lön, karriär och pension.
De barn som föds idag ska växa upp och bli de första där deras kön inte avgör vad de tjänar, vilket jobb de har, hur deras föräldraskap ser ut eller hur mycket de gör av hushållsarbetet.