Skrivelser

Till omsorgsnämnden, Växjö kommun

Om att tillsätta en parlamentarisk kommission för att ta fram mål för en långsiktigt hållbar äldreomsorg

Det finns mycket att lära av den pandemi vi är mitt uppe i. En fullständig utvärdering kan göras först efter pandemins slut, men det är fullt möjligt att starta ett nödvändigt arbete i nuläget. För att skapa en förutsättningslös situation från början ser vi att en parlamentariskt sammansatt grupp (en ledamot från varje parti t ex) ska utgöra kommissionen. Dess uppgift ska vara att samla in erfarenheter från krisen, analysera och föreslå mål och åtgärder för att uppnå en äldre – och funktionsvariationsomsorg med en kvalité som håller för framtiden, med eller utan pandemier.

Generellt i Sverige har det blivit uppenbart att det finns brister i äldrevården sedan decennier tillbaka. Det finns uppgifter om att äldreomsorgen fick 20 miljarder kr mindre 2018 än 20 år tillbaka (tankesmedjan Balans). Det verkar råda enighet bland forskare om att det saknas personal med rätt utbildning, att anställningsformen timvikarie inte är optimal för verksamheten och att kontinuiteten (antal personal per vård-/omsorgstagare) har blivit sämre på senare år. Sammantaget är arbete inom äldreomsorg tungt och krävande, ofta stressigt och sjukskrivningstalen är höga.

Så vad ska Växjö kommuns omsorgsnämnd göra? Enkelt uttryckt behöver arbete inom hemvård/hemtjänst och olika former av boenden göras attraktivt. Det är en förutsättning för att lyckas. Vi föreslår (som exempel) följande:

  1. Analys av nuläget och mål för personalens sammansättning. Hur stor andel ska vara sjuksköterskor respektive undersköterskor? Hur stor andel ska vara fastanställda? Hur ska läkarkompetens tillgodoses? Hur ska rekryteringen löpa utifrån behoven? Vilket mål ska ställas på kontinuitet och hur nås det? Mer teamarbete?
  2. Analys av beredskapen mot smittspridning och virus typ covid-19 och mål för framtiden. Hur stora lager ska finnas och av vad? Vilka samarbeten behövs och vilka instanser ska ansvara för att det finns beredskap för åtgärder direkt? Hur ska de mest sköra inom vård och omsorg (t ex de med demenssjukdomar) få bästa vården och omhändertagandet?
  3. Analys av behov av resurser för att åstadkomma en hållbar vård och omsorg enligt ovanstående samt tidsatta mål för att successivt nå dit.

Således yrkar undertecknade att omsorgsnämnden beslutar att en kommission för analyser av behov för långsiktigt hållbar vård och omsorg enligt ovan ska tillsättas

20200604

Carin Högstedt, (V), ledamot omsorgsnämnden

Tomas B. Lindahl, (V), ersättare omsorgsnämnden

Dela den här sidan:

Kopiera länk