Motioner

Barnbokslut i Växjö kommun 

 

 

Barn och unga ska vara prioriterade i Växjö kommun. Barnkonventionen är svensk lag (Lag (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter) sedan den 1 januari 2020. Barnrättslagen ska medföra att barn ses som rättighetsbärare. För att på ett långsiktigt sätt kunna införliva lagen i de kommunala verksamheterna vill Vänsterpartiet att nämnder och styrelser årligen redovisar hur man arbetar med barns rättigheter samt hur barns och ungas delaktighet ser ut i verksamheterna. Redovisningen ska därefter ligga till grund för ett årligt barnboksslut som förslagsvis redovisas i samband med kommunstyrelsen årsredovisning.

Ett barnbokslut är en sammanfattning av en verksamhets resultat som direkt rör barn och unga invånare. Varje nämnd gör en utvärdering av hur de under året fattade besluten har påverkat barn och ungdomar i kommunen. Ett barnbokslut kan kortfattat beskrivas som ett sätt att granska hur kommunen arbetar med barns rättigheter och hur ett barnperspektiv tas i beaktande vid beslut och insatser.

Barnperspektiv kan vara att uppmärksamma vilka konsekvenser olika beslut får för barn samt att aktivt arbeta med kunskapsinhämtande inför förändringar. Det kan också vara att ta ställning för en svag grupp i samhället och konsekvent verka för denna grupps intressen.

Barnperspektivet är inte enbart relevant inom traditionella barn- och ungdomsverksamheter som skola, barnomsorg, fritid och socialtjänst. Barn och unga berörs även av beslut inom tekniska förvaltningar, till exempel i frågor gällande trafik, stadsplanering och miljö. Alla kommunala styrdokument behöver därför ta hänsyn till barnrättslagen.

Med bakgrund av detta föreslår Vänsterpartiet

att Växjö kommun inrättar ett årligt barnbokslut där man utvärderar sin verksamhet från ett barn- och ungdomsperspektiv, i enlighet med barnrättslagen.

Vänsterpartiets kommunala grupp genom

Maria Garmer

Växjö 200527

Dela den här sidan:

Kopiera länk