Interpellationer

OM BEFOLKNINGSPROGNOSER FÖR ORTERNA UTANFÖR VÄXJÖ STAD

Bakgrund

I slutet på 2019 besvarades två medborgarförslag som berörde orter utanför Växjö stad: Öhr och Tävelsås. I Öhr ville förslagsställare på väg att flytta dit har en utbyggd skola och ytterligare en förskola. Svaret var att kommande 10-årsperiod innebär nästan en halvering av antalet barn i förskoleålder, så någon utbyggnad är inte aktuell. I Tävelsås skrev ett antal medborgare om behovet av en gymnastiksal i samband med utbyggnad av förskola m m. Svaret var i detta fall att någon utbyggnad av förskola inte är aktuell och inte heller gymnastiksal, eftersom antalet barn minskar under hela prognosperioden fram till 2030.

Jag har börjat fundera på prognoserna. Tror det är av allmänt intresse att få upp befolkningsutvecklingen på dagordningen. Växjö kommun räknar med nettotillskott av nya människor varje år. I budget för 2019 ungefär 1 500 till drygt 1 000 varje år till och med 2025. Inga vilda gissningar. Så har det sett ut länge. Frågan är hur ökningen fördelar sig över kommunen.

I årsredovisning för 2018 finns redovisat 12 orters (utanför Växjö) ökning/minskning under 2018. Det är lite plus här, lite minus där.

Frågor

1. Hur ser prognoserna för befolkningsutvecklingen ut i de olika kommundelscentra och större orter utanför Växjö stad ut?
2. Hur ser prognoserna ut för antal barn i förskole- skolålderpå dessa orter?
3. Hur tillförlitliga är prognoserna?
4. Ser du att kommunen behöver vidta åtgärder för att behålla livskraftiga orter i hela kommunen och i så fall vilka?

 

Carin Högstedt, (V)

20200109

Dela den här sidan:

Kopiera länk