Skrivelser

Om att rätten till heltid även ska gälla anställda inom omsorgsnämndens entreprenader

Vid framtagningen och beslut om omsorgsnämndens kompetensförsörjningsplan har det tydligt framgått att ju fler som arbetar heltid, ju färre personal saknas. Bristen på undersköterskor, sjuksköterskor och flera andra yrkeskategorier inom vård och omsorg är och blir framåt i tiden ett mycket påtagligt problem. Därav kompetensförsörjningsplanen som innehåller ett antal åtgärder för att möta bristen på kompetens.

En åtgärd som saknas är att rätten till heltid för anställda inom verksamheter som drivs på entreprenad/LOV. I kommunens omsorg har den rätten gällt i många år. Att alla inte vill/orkar arbeta heltid är ett faktum inom denna sektor, så dominerad av kvinnor och det kommer att krävas andra åtgärder att brytamed det. Men rätten finns och det är positivt för verksamheten och kommunen. Vi menar att den rätten ska gälla även de privatanställda inom verksamheter, som kommunen finansierar; Rätt till heltid och möjlighet till deltid, så som gäller i kommunens omsorgsverksamhet.

Således föreslår vi

Att omsorgsnämnden beslutar att vid eventuella nya avtal och vid förnyelse av avtal ställa krav på rätten till heltid för personalen

Växjö 20190330

 

Carin Högstedt, (V)

Mikael Wester, (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk