Skrivelser

OM ATT VÄLJA VILKET SÄRSKILT BOENDE SOM PASSAR EN BÄST

Till Omsorgsnämnden i Växjö kommun

I Växjö kommun finns 19 särskilda boenden, offentliga och privata. För att få plats där krävs myndighetsbeslut. Blanketten som ska fyllas i radar upp boendena i bokstavsordning. Max tre får anges och plats blir på första alternativet, om det finns ledig lägenhet där.

En kan anta att valet görs utifrån geografiska aspekter och att anhöriga, om de finns i närheten, av praktiska orsaker spelar stor roll i själva valet av boende.

Vi V-partister anser att det finns fog för att informera om var det går att hitta betyg på innehållet och utbudet i de olika boendena. T ex skulle deras presentationssidor på nätet kunna ha samma uppställning och klargöra både likheter och skillnader, eventuella profiler och inriktningar.

Det finns seriösa kvalitetsrapporter, t ex Äldreguiden, som görs fortlöpande av Socialstyrelsen och visar boendes nöjdhet med måltidssituation, med aktiviteter, med personalens tid att hjälpa, med boendes inflytande och mycket annat. I Äldreguiden 2018, (uppdaterad januari 2019) kan en se att bedömningen av varje boendes helhet varierar mellan 100% nöjdhet och 54%. Andelen äldre som alltid eller oftast upplever måltiden som en trevlig stund varierar mellan 100 % och 38 %. Nöjdhet med aktivitetsutbudet varierar mellan 81 % nöjda och 38 %. För att ta några exempel.

Vi tror att kunskaper som guide i en valsituation är bra och att vi som individer har olika värderingar av vad som är viktigt.

Därför hemställer undertecknad

Att omsorgsnämnden beslutar att låta samordna uppgifterna om de särskilda boendena på hemsidan så att de blir jämförbara

Att omsorgsnämnden beslutar att biståndshandläggarna ska ge både skriftlig och muntlig information till hyresgäster och deras anhöriga om hur kunskap i Äldreguiden m fl seriösa kvalitetsrapporter kan hittas på nätet och användas

20190930

 

Carin Högstedt (V)

Ledamot omsorgsnämnden

Dela den här sidan:

Kopiera länk