Interpellationer

Till nämnden för Arbete och välfärds ordförande Oliver Rosengren (M)

Angående förslaget på avveckling av psykoterapiteamet

I den planerade organisationsförändringen finns ett förslag att avveckla psykoterapiteamet. Som bakgrund till organisationsförändringen anges att ”över tid har problematiken blivit alltmer komplex och verksamheterna möter större familjer med flera barn i olika åldrar. Våld i nära relationer ökar, likaså föräldrar med begränsade resurser och allt fler familjer med många barn och ungdomar med svår problematik som kriminalitet, missbruk och utanförskap”. Anledningen till att Psykoterapiteamet startade 2016 var att man inom verksamheterna just såg en ökad komplexitet i ärenden. Av samma anledning som psykoterapiteamet startades ska verksamheten nu avvecklas.

Ett av skälen som anges för avvecklande är förändrade behov hos socialtjänstens målgrupp där familjer och barn i stort utanförskap har ett ökat behov av mer stödjande och uppsökande insatser i hemmet av mer pedagogiskt innehåll. Ett annat skäl är avdelningens budgetförutsättningar inför 2020. Ett tredje skäl är att psykoterapi inte är en lagstadgad verksamhet – vilket inte någon öppenvårdsinsats inom socialtjänsten är.

  1. Hur har man kommit fram till att den målgrupp psykoterapiteamet möter har förändrade behov?
  2. Hur många familjer och barn är i behov av stödjande och uppsökande insatser i hemmet av mer pedagogiskt innehåll jämförelsevis med andra öppenvårdsinsatser?
  3. Vilken hjälp ska de familjer få som inte är i behov av hempedagogiska insatser om förslaget går igenom?
  4. Vad kostar psykoterapiteamets verksamhet – hur stor blir besparingen?
  5. Har psykoterapiteamet intäkter genom interna handledningsuppdrag och i så fall hur mycket?
  6. Av vilken anledning upphörde psykoterapiteamets möjlighet att erbjuda interna konsultationer för kollegor (s.k. reflekterande team)?
  7. På vilket sätt har man följt upp psykoterapiteamets verksamhet som har pågått i tre år?
  8. Om man inte gjort en uppföljning/utvärdering – hur ser du på att man gör organisationsförändringar utan att uppföljning/utvärdering har genomförts?
  9. Det pågår en genomlysning av metoder som används på avdelningen för att säkerställa att man använder evidensbaserade metoder– av vilken anledning inväntar man inte resultatet från den genomlysningen innan man avvecklar en evidensbaserad metod som psykoterapi?
  10. Öppenvård är ingen lagstadgad verksamhet Finns det idag tankar på att avsluta andra insatser inom öppenvården?
  11. Hur ser du på risken att det långsiktigt blir större kostnader för kommunen i form av LVU-placeringar när en verksamhet som arbetar med mycket utsatta familjer försvinner?
  12. Hur har förslaget att avveckla psykoterapiteamet arbetats fram?
  13. Växjö kommun har ett gott rykte inom sociala barn- och ungdomsvården (C. Greve) – bland annat pekade Greve på få omorganisationer och en väl uppbyggd öppenvård. Ser du några risker med att det goda ryktet får sig en törn genom att avveckla en verksamhet som bedriver kvalificerat psykosocialt arbete?
  14. Hur definierar du socialtjänstens kärnuppdrag/kärnverksamhet?

 

2019-10-04
Elisabet Flennemo
Vänsterpartiet Växjö

Dela den här sidan:

Kopiera länk