Nyheter

Vänsterpartiet med fokus på klimat och miljö

Vänsterpartiets kommunala grupp har startat höstens arbete med sikte att bidra till ett framtidsinriktat miljö- och klimatarbete i Växjö kommun. Här bifogas två motioner som lämnas in i dagarna.

Den ena handlar om den kemikaliegrupp som kallas PFAS och som omnämnts som vår tids DDT- och PCB-skandaler.

– Det är viktigt att fasa ut så mycket som möjligt av dessa kemikalier i t.ex. livsmedelsförpackningar. Där det redan idag finns fullgoda alternativ borde det vara en tämligen enkel sak, säger motionären Carin Högstedt.

Den andra motionen handlar om behovet av att ändra matvanor för att åstadkomma mindre negativ klimatpåverkan. Vi föreslår att Växjö kommun inför vegetarisk mat som norm vid interna kommunala luncher och middagar. Istället för att som idag ha kött eller fisk som förstahandsval vill vi göra den vegetariska måltiden till norm. Det är mer klimatsmart, ekonomiskt och hälsosamt att äta vegetariskt.

– Det räcker inte att minska koldioxidutsläppen från fordon, industrier och kraftverk för att rädda klimatet, vi måste också gå över till att äta mer vegetariskt. Forskare vid FN:s klimatpanel IPCC varnar för hur köttkonsumtionen kommer bli en allt viktigare faktor i hur vi löser klimatfrågan, och vi tror att ett sådant här ställningstagande från Växjö kommun kan vara ett sätt att bidra lokalt, säger motionären Maria Garmer.

I en debattartikel i Smålandsposten (17/8) beskriver vi den globala såväl som den nationella och lokala klimatsituationen. Vi tycker det är dags att utlysa klimatnödläge. Att utlysa klimatnödläge är ett sätt att tydligt ta ställning och visa att kommunen är beredd att skyndsamt vidta åtgärder för att ställa om till ett hållbarare samhälle. Det visar att det finns en politisk vilja att låta klimatfrågan ta verkligt utrymme i debatten. I Växjö kommunfullmäktige kommer vi att stödja ett medborgarförslag där skribenterna önskar utlysa klimatnödläge.

Foto: Mats Samuelsson

Dela den här sidan:

Kopiera länk