Insändare

PRYLSVINN OCH CIRKULÄRA UPPHANDLINGAR

Ett antal representanter för olika organisationer skriver 5/8 om det prylsvinn som likt matsvinn ska begränsas för att åstadkomma mindre avfall och istället en cirkulär ekonomi. Artikeln vänder sig till enskilda och företag. Bra! Jag har inga invändningar! Helt klart ska vi ha ett kretsloppstänkande, där låna, byta, dela, laga, köpa begagnat är tänkbara alternativ till att köpa och äga.

Det jag vill komplettera med är att en viktig sektor i den nödvändiga omställningen är den offentliga – kommuner/regioner/landsting och staten. Dessa upphandlar för mycket stora belopp varje år och har därmed stor makt att bidra till omställningen.

Vänsterpartiets fullmäktigegrupp har motionerat om att genomföra cirkulära upphandlingar. Med det menar vi upphandlingar där det ställs krav på att produkter till exempel är tillverkade av återvunnet material och att de är möjliga att sortera till återbruk när de är utslitna. Vi menar också att upphandlingar kan vara forskningsfrämjande. Upphandlingar kan efterfråga funktioner utan att svaret nödvändigtvis är att köpa. Svaret kan vara delning eller leasing. Det går också att göra innovativa upphandlingar. Det innebär att i ett upphandlingsunderlag efterfråga något som inte finns, men är önskvärt att det skapas. Kan tänka att många prylar till exempel inom sjuk- och hälsovård är av plast och inte tillverkas i något miljömässigt bättre material/alternativt bättre plast. Plats för innovationer! Genom att offentlig sektor utgör stor efterfrågan på både produkter och tjänster är det viktigt att de använder de medel som finns. Upphandlingar är ett medel.

Vi i Vänsterpartiet är övertygade om att såväl enskilda som privata företag, sociala företag och den offentliga sektorn – alla behöver vara aktiva i att uppnå målen i de miljö- och klimatmål som Parisavtalet (Agenda 2030) innebär på alla nivåer, nationella och lokala.

Vår motion om cirkulära upphandlingar (lämnades in i april 2019) kommer att behandlas i kommunfullmäktige så småningom. Vi hoppas naturligtvis på att den mottas positivt!

Carin Högstedt, (V)

20190805

Dela den här sidan:

Kopiera länk