Reservationer

Kompetensförsörjningsplan, omsorgsnämnden

Alla kommuner har svårigheter att rekrytera till vissa vård- och omsorgsyrken. Alla kommuner anstränger sig att vara attraktiva och sneglar på varandra för att inte vara sämre än en annan jämförbar kommun.

Vi tror det gäller att också göra sådant som kan väcka nationellt intresse, låta tala om sig, ge positiva vibbar till de som söker arbete; Växjö kommun verkar vara en modern arbetsgivare med nya idéer!

Förslag till kompetensförsörjningsplan innehåller goda och ambitiösa åtgärder. Från socialdemokraterna och vänsterpartiet ville vi lägga till sju respektive åtta förslag. Samtliga utom ett röstades ner.

  1. Ökad sysselsättningsgrad. Mer resurser kan frigöras genom att öka sysselsättningsgraden. Orsakerna till deltidsarbetet ska kartläggas med syfte att hitta strategier att öka sysselsättningsgraden.
  2. Många medarbetare har en tidigare utbildning och kompetens från andra länder. För att ta vara på det krävs validering.
  3. Att särskilt rikta information om vårdyrkena till studenter på Linnéuniversitetet. Vi vet att studenter alltför ofta lämnar Växjö, så fort de är klara med studierna. Viktigt att visa vad Växjö kommun kan erbjuda för arbeten/fortbildning.
  4. Att stimulera sjuksköterskor att i sin tjänst ägna sig åt forskning och utveckling inom vårdområdet. Ett sätt att vara intressant arbetsgivare och samtidigt utveckla vård och omsorg för vårdtagare och anhöriga.
  5. Att särskilt uppmuntra män att bli yrkesambassadörer. Kvinnodominansen inom kommunens omsorg är nästan total. Vi tror att kategorierna studenter och nya svenskar är viktiga att informera om vårdyrkena men även gruppen män/pojkar. Män som förebilder är viktigt i det sammanhanget. Här var alla partier överens med oss!
  6. Att propåer från medarbetare om att bilda intraprenad behandlas positivt. Här var det motstånd från alla politiska håll! För oss i (V) är det framtidsinriktat att fördela mer makt till personalen på en arbetsplats. Det är också en möjlighet att behålla personal.
  7. Att i avtal med privata vårdföretag kräva heltidsanställning för medarbetare. Rätten till heltid ska gälla även de privata. I bakgrund till planen finns siffror på hur många nya medarbetare som skulle frigöras om alla arbetade heltid. Det är åtskilliga.
  8. Att erbjuda omsorgsstuderande/medarbetare utan körkort att få teoriundervisningen betald. Så har det varit tidigare i Växjö kommun. En enkel sak som kan vara avgörande för en enskild individ, när hen väljer att arbeta inom omsorgen eller inte.

Vi reserverar oss till förmån för eget yrkande.

Samtidigt är det naturligtvis så att det krävs ännu mer för att bli en positivt omtalad och attraktiv kommun inom omsorgsområdet. Vi i (V) återkommer med motioner om kortare arbetsdag på ett par arbetsplatser och också med avgränsat försök med matlagning i hemmet inom hemvården. Punkterna 7 och 8 kommer att bli skrivelser till nämnden alt motioner.

 

Carin Högstedt, (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk