Motioner

Kranvatten till folket på stan

– Ge alla möjlighet att släcka törsten på stan genom tillgängligt dricksvatten, säger Eva-Britt Svensson och Örjan Mossberg om motionen som passar extra bra i majvärmen i Växjö.

 

Motion

Till kommunfullmäktige i Växjö

Kranvatten 

Växjöborna och besökare borde kunna dricka det fina vattnet från Bergaåsen i centrala Växjö genom att kommunen erbjuder så kallade dricksfontäner på flera platser.

 

Nu är det många kommuner som erbjuder sina invånare och sina gäster en möjlighet att släcka törsten mitt i den heta staden. Ett exempel är Borås som erbjuder alla fritt dricksvatten i en enkel ”fontän” mitt på Stora torget där en även kan fylla på sin flaska under en kran.

Vi i Växjö som har ett av Sveriges bästa vatten borde kunna erbjuda något liknande.

 

Beslutet om friskt vatten från Bergaåsen togs ju i nästan total enighet i kommunfullmäktige och nu när vi alla i Växjö stad kan njuta av vattnet hemma i köket borde vi kunna få del av det när vi är på stan och även gäster i centrala Växjö stad ska kunna få del av det fina vattnet.

Tänkbara placeringar är Vattentorget, Stora Torget, Willans Park, Oxtorget och utanför biblioteket.

 

Miljö- och klimatvinsterna är många med detta förslag på grund av att vatten och andra drycker som säljs i flaska och burk orsakar stor skada på grund av transporter och spridning av plast i naturen.

 

Därför föreslår vi

att tekniska nämnden får i uppdrag att ordna flera dricksfontäner med kran för att fylla på vattenflaskan i centrala Växjö

Växjö 2018 05 29

 

Örjan Mossberg                                                            Eva-Britt Svensson

Dela den här sidan:

Kopiera länk