Motioner

Tyst i klassen!

Redan i grundskolan börjar sextrakasserierna kan tjejerna berätta. Amanda Karlsson (V) vill ändra på detta och har skrivit en motion om genusutbildning för gymnasieelever i Växjö kommun. Eva-Britt Svensson har upptagit motionen som sin egen.

Till Växjö kommunfullmäktige

Genusutbildning i skolan

#tystiklassen- uppropet som startade i Växjö och nu finns i hela Sverige, handlar om sexuella trakasserier i skolan, och det har uppdagats att problemen med sexuella trakasserier börjar redan i grundskolan och att både elever och skolpersonal är oförmögna att handskas med problematiken.

Ett exempel på en situation som uppdagats är följande vittnesmål: ”I femman slog en kille på min rumpa mitt under en svensklektion. Säger till läraren, som svarar något i stil med ’det får du vänja dig vid när du blir äldre’.

Med anledning av detta föreslår jag att Växjö kommun inför genusutbildning för elever i Växjös gymnasieskolor. Utbildningen ska fokusera på samhällets normer och sexuellt samtyckte, samt gränser för vad som är okej att göra. Detta för att förebygga sexuella trakasserier både i skolan och på nätet i Växjös gymnasieskolor.

Utbildningen kan förslagsvis ledas av representanter från RFSU, som har experter på området, alternativt att skolan fortbildar lärare som kan hålla i ämnet.

Jag yrkar

Att Växjö kommunfullmäktige beslutar att införa genusutbildning i gymnasieskolan

Växjö, 2017-12-07

Amanda Karlsson (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk