Motioner

Ytterligare en motion som blivit ännu mer aktuell genom #metoo-rörelsen

För ett par veckor sedan lämnade V in en motion om intensivt jämställdhetsarbete, där skolan, föräldrarna, barnen/ungdomarna ska verka för att framtiden inte innebär sexistiska trakasserier, kränkningar, våld/våldtäkter, hot, hat i en evig ond cirkel.
Nu lämnar vi in ytterligare en motion om att tjejer på högstadiet ska kunna få feministiskt självförsvar som tillval i skolan. OBS, de ska inte lära sig slåss! Se nedan!

 

MOTION TILL VÄXJÖ KOMMUNFULLMÄKTIGE

 

INFÖR FEMINISTISKT SJÄLVFÖRSVAR SOM TILLVAL UNDER HÖGSTADIEUTBILDNINGEN

 

#Metoo-kampanjen har visat att de flesta kvinnor utsatts för någon form av sexuella trakasserier, övergrepp eller tafsande. Det finns ett sätt, förutom att arbeta med förändrade attityder, att få en ändring till stånd. Attityder kan förändras genom att hela samhället: skolor, idrottsrörelsen, civilsamhället mycket mer diskuterar och tar ansvar för hur vi förhåller oss mellan könen. Men förutom attitydförändringar är utbildning i feministiskt självförsvar oerhört viktigt. Inte för att lära sig slåss, ta till våld, utan för att öka kunskapen om hur en tar sig ur en hotfull situation, ökar självförtroendet och för att kunna använda kroppsspråk på ett sätt som förhindrar övergrepp i alla former. Det en lär sig är att använda sin röst för att värja sig mot hot och glåpord, att sätta gränser med kroppsspråket och enkla fysiska självförsvarstekniker för att kunna slå sig fri om en blir angripen.

Det handlar om att kompensera det faktum att tjejer och kvinnor sällan fått lära sig att i samma utsträckning som män våga höja sin röst och använda sin kropp för att försvara sig själv.

Ingen kan ha undgått att uppmärksamma hur utbrett detta våld och övergrepp mot kvinnor är – och ingen kan längre acceptera att detta får fortgå.

 

Därför föreslår Vänsterpartiet

Att alla flickor under högstadieutbildningen erbjuds kurser i feministiskt självförsvar.

 

 

Eva-Britt Svensson                                        Carin Högstedt

Ledamot (V), Växjö kommunfullmäktige        Ledamot (V), Växjö kommunfullmäktige

Dela den här sidan:

Kopiera länk