Reservationer

Ärende Utredning av hantering för vilande platser i särskilt boende, omsorgsnämnden 200819

Vi reserverar oss mot stängningen av platser på särskilda boendet Hagalund av följande skäl: De tomma platserna, som uppstått inom särskilda boenden beror på

1. Coronapandemin, som gör att de som sökt och fått plats/anhöriga tackar nej av oro för smittspridning. Detta är dock en kortsiktig handling, som lär avta i samma takt som smittspridningen. Tomplatserna är främst kopplade till…

2. LOV, lagen om valfrihetssystem, som medfört en överproduktion av platser, eftersom systemet inte bryr sig om behoven utan medger fri etablering om vissa krav är uppfyllda.

Dessa faktorer tillsammans med en skärpning av krav för att överhuvudtaget få plats på särskilt boende har gjort att platser är tomma.

Frågan är då om vårdtagare/hyresgäster på Hagalund ska behöva flytta (om än inom samma fastighet) på grund av dålig politik och i viss mån och tillfälligt en pandemi?

– Nej, säger Vänsterpartiet. Flytt av sköra personer är alltid vanskligt och ska inte ske. Behoven av fler platser kommer inom en nära framtid att öka i och med att gruppen äldre ökar. Då behövs platserna på Hagalund, som i normalfall är ett populärt boende.  

Carin Högstedt, (V)

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk