Skrivelser

Om att alla hyresgäster ska ha tillgång till nätuppkoppling i sina lägenheter

På de särskilda boendena finns möjlighet för alla boende att använda digitala verktyg för att exempelvis kunna följa samhällsdebatten, tala med anhöriga, se filmer eller lösa korsord. De digitala verktygen säkerställer att de som bor på särskilda boenden har samma möjligheter som merparten av befolkningen.

Gruppboenden (t.ex. LSS-boenden) som finns i kommunen ska få tillgång till wifi i lägenheter och inte endast i gemenskapsutrymmen. Detta är ännu inte infört fullt ut.

Tillgång till wifi är en förutsättning för att kunna möta ökade förväntningar på att medborgare ska använda digitala verktyg för att kommunicera med exempelvis myndigheter. Det underlättar även kontakten med anhöriga som bor på annan ort eller möjliggör tätare kontakt med anhöriga och bekanta som av olika anledningar har svårt att besöka boenden. Ökad kontakt med anhöriga främjar sannolikt den psykiska hälsan och bidrar till social stimulans.

Det nya coronaviruset har ytterligare förstärkt behovet av digitala kontaktvägar. Isoleringen och ensamheten för olika riskgrupper blir högst påtaglig.

Utifrån ovanstående resonemang och för att trygga att samma möjligheter finns i kommunens samtliga boendeformer finns skäl att snabba på installation av wifi i lägenheter tillhörande gruppboenden.

Initialt ska tillgång i de kommunalt ägda fastigheterna säkerställas, men tillgång till wifi bör även vara ett krav vid eventuella upphandlingar av boenden som drivs i privat regi.

Således yrkar vi att alla nuvarande och kommande hyresgäster i gruppboenden ska ha tillgång till wifi i sina lägenheter.

Växjö 20200330

Carin Högstedt, (V), ledamot omsorgsnämnden

Maria Garmer, (V), andre vice ordförande VKAB

Dela den här sidan:

Kopiera länk