Reservationer

RESERVATION ärende 9, omsorgsnämndens sammanträde 20200219, Skrivelse om att få plats på särskilt boende eller inte.

Den utlösande faktorn till min skrivelse om att få plats på särskilt boende eller ej var tidningsartikeln (Smålandsposten) om SigBrit Fors och hennes nödrop om ett särskilt boende i livets slutskede. Men redan när den nya Vägledning SoL antogs förra våren hade jag yrkanden som skulle göra ett särskilt boende något lättare att få beviljat för den som önskar. Nu ville jag att vägledningen skulle tas upp på dagordningen för att ånyo värdera den strikta bedömningen. Är det rätt? Detta krav på utvärdering anser jag rimligt med tanke på att många söker, men att många får avslag på sin ansökan.

Bland annat anser jag att regeln om att för att få särskilt boende först om man har minst 25 timmars hemtjänst i veckan är för ”hård”. Jag kan också tycka att hög ålder eller oro/ångest och ensamhet kan vara skäl att få platsen som hen söker med hänvisning till den strikta vägledningen.

Jag bygger mina åsikter om detta på att Växjö kommun i mycket hög grad saknar alternativ mellan hemtjänst och särskilt boende. Det saknas trygghetsboenden, det saknas gemenskapsboenden, det saknas hospice. Den dagen det finns serviceboenden, trygghetsboenden, gemenskapsboenden i hela kommunen så kommer behovet av särskilt boende att minska. Även en tillgänglighetsanpassning av befintliga bostäder skulle berika alternativen i livets olika skeden.

Härmed reserverar jag mig till förmån för eget förslag, som fick stöd av Socialdemokraterna, medan övriga partier och ledamöter avslog.

Carin Högstedt, (V)

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk