Växjövänstern bloggar

Tåg, hästar, cirkus och fördelning av uppdrag.

Åker tåg mot Göteborg, ett så trevligt och vilsamt färdmedel. Soligt och frostigt ute, äntligen lite ljus. Spenderar ganska mycket tid ute i leriga hästhagar och i stallet, den senaste veckan har det varit riktigt ruggigt! Stallet är för övrigt också en vilsam plats där man hinner tänka på saker i lugn och ro.

Grubblar mycket på djurhållning och hur vi förhåller oss till djuren. Jag har själv ridit i många år, närheten till djur är fantastisk på så många sätt, samtidigt måste vi värna om deras välbefinnande och våga vara kritiska till hur vi använder oss av dem. I nästa kommunfullmäktige behandlas ett medborgarförslag som vill att Växjö kommun ska förbjuda djur som underhållning på cirkus och jag kan bara hålla med medborgaren. Det finns andra sätt att roa sig på som inte innebär att djur behöver åka land och rike runt för att uppträda och underhålla. Cirkus Cirkör har länge varit en uppskattat cirkus utan djur och även Brazil Jack, Sveriges äldsta cirkus, är numera djurfri.

Flera kommuner har utrett motioner med likande innehåll senaste åren. Att helt förbjuda djur verkar ligga utanför ramen för vad kommuner rent lagligt kan besluta om, däremot kan kommunen möjligen titta på till vilken taxa man upplåter mark till cirkusar och på så sätt sända en tydlig signal. Vet inte om det är rätt väg, vi får helt enkelt klura lite på detta.

En hel del klurande och forskande blir det även för mig och alla andra som i måndags blev valda till nya uppdrag inför den kommande mandatperioden. Nu har vi alltså beslutat vilka som ska representera Vänsterpartiet i kommunen de närmsta fyra åren. Väldigt roligt att flera av dem är nya, jag hoppas alla kommer trivas med sina uppdrag. Helt klart är att de kommer att bidra med massor av kompetens och nya perspektiv.

Själv ska jag, tillsammans med Johnny Werlöv, ta mig an kommunstyrelsen. Vi är båda nya där och tar över efter Carin Högstedt och Eva-Britt Svensson, som de flesta vet är mycket rutinerade. Stora skor att fylla, men jag tror nog att vi ska fixa det. Vi jobbar ju alla tillsammans och det känns som ett riktigt toppengäng som ger sig in i kommunpolitiken nu, nya och gamla tillsammans. Nu gäller det att både vara aktiva och ibland lite allvarsamma samtidigt som vi inspirerar varandra, förkovrar oss och har riktigt kul!

/Maria Garmer

Dela den här sidan:

Kopiera länk