Växjövänstern bloggar

Säg hej till Björn!

Hejsan!

Jag heter Björn Kleinhenz och jag står som namn nummer fyra på Vänsterpartiets kommunala lista inför valet. Sedan två år är jag aktiv i partiet och jag är väldigt glad och stolt över att ha fått förtroendet den 9 september. Till vardags jobbar jag som producent på Musik i Syd och när jag har tid över snickrar jag på mitt gamla hus. Finns det ännu mer tid passar jag även på att spela lite gitarr och läsa en bok.

Min politiska bakgrund hänger tätt samman med musiken, i punk- och hardcorescenen som var livkraftig under mitten på nittiotalet. Jag slutade äta kött och gick med i Ung Vänster, det var vi många som gjorde under den tiden. Det var en period med mycket främlingsfientlighet och högerströmningar, för mig var det naturligt att ta ställning emot detta och visa var jag stod. På samma sätt är det viktigt idag. Vi har ett parti i vår riksdag som har sina rötter i den rörelse som jag vände mig emot under nittiotalet och dom har lyckats styra den politiska debatten i en mycket olycklig riktning. En riktning som pekar mot mindre tolerans och mer segregation istället för mot öppenhet, gemenskap och solidaritet. Jag är stolt över att Vänsterpartiet är det parti som på allvar driver en egen linje och inte går Sverigedemokraterna till mötes. För oss är bra politik nämligen alltid viktigare än makt!

För mig står Vänsterpartiet för två viktiga saker. Jämlikhet och jämställdhet. Vi vill skapa ett Sverige där alla får en rimlig möjlighet att möta sin potential.

Genom en jämlik omfördelningspolitik och ett starkt gemensamt ägande kan vi se till att den grundservice som vi alla behöver fungerar lika bra oavsett om du bor i villaområdet, på landet eller i förorten. Att fortsätta privatisera välfärden är osolidariskt och fel. Skattepengar ska inte gå till kapitalvinst för aktieägare, de ska gå till att alla får bästa möjliga service. Och om vi ändå alla behöver vissa saker, varför då inte gemensamt äga dem? Jag vet inte hur ni gör hemma, men jag delar gärna på tandkrämstub, toalettpapper och tvättmedel!

Att vara feminist och arbeta för ett jämställt samhälle är självklart för mig. Det gör man i det stora och i det lilla. Genom att ta fighten i fikarummet och inte tolerera visst språkbruk, men också genom att göra kopplingen mellan den ekonomiska politiken och jämställdhet. En kvinnlig pensionär får ut en pension som i snitt är 29% lägre än mäns. Detta p.g.a. att arbetsmarknaden är ojämställd, att kvinnor oftare stannar hemma med barn, att kvinnor oftare jobbar deltid osv. Sammanhangen måste tydliggöras, jämställdhet kan endas uppnås genom att tolka problemen ur ett klassperspektiv.

Det ska bli roligt att står i vår fina valstuga och träffa Växjöbor för att svara på frågor och för att höra vad ni tycker är viktigt i kommunen. Vänsterpartiet har vind i seglen och vi ser alla fram emot ett bra val!

Björn Kleinhenz

Dela den här sidan:

Kopiera länk