Insändare

Stort gap mellan mål och verklighet

De ekologiska livsmedlen i Väcjö kommun måltidsorganisation minskar. Det finns höga mål, men de betyder inget, när det sparas pengar.
Däremot är de höga målen bra att ha, när internationella nätverk lockar. Insändaren publicerad i Smålandsposten 6/2 2018.

 

Till Opinion Smp

 

MÅL OCH VERKLIGHET

Häromdagen meddelades från Växjö kommun att nu är vi med och bildar ett europeiskt nätverk som ska främja ekologisk matproduktion, ekologiskt jordbruk och konsumtion av ekologisk mat. Paris, Wien, Nurnberg är några av de sju städer/kommuner som deltar plus organisationen Citta del bio i Italien. Nätverkets huvudkontor ska ligga i Bryssel.

I pressmeddelandet står som bakgrund till Växjö kommuns medlemskap i nätverket att här har politiken satt upp högt ställda mål: 80 % av livsmedel som används i måltidsorganisationen till skolor och äldreomsorgen ska vara ekologisk 2020. Så långt är allt väl. Det är ett tydligt mål.

Men hur ser verkligheten ut? Jo, under den nya måltidsorganisationens tid har andelen ekologisk minskat, från 40 % till 38 % 2016. Även för 2017 har andelen ekologiskt minskat, men slutsiffran saknas ännu. Anledningen har varit att de styrande velat spara pengar. Så gapet mellan mål och verklighet har alltså ökat de senaste åren!

Nu är frågan: Kommer den styrande majoriteten M+C+L+KD+MP att sträva mot målet 80 %? Kommer måltidsorganisationen att få resurser som gör det möjligt? Vad säger du Magnus P Wåhlin (MP), som undertecknat pressmeddelandet? Min oro gäller den revidering av vår så gott som enhälligt antagna måltidspolicy, som är på gång. När policyn skrivs om – kommer målet för ekologiskt att skruvas ner? Eller är det fortfarande en seriös ambition att uppnå minst 80 % 2020 och sätta resurserna efter målet? Kan tilläggas att Vänsterpartiet ser det som ett bra och realistiskt mål.

Carin Högstedt, (V)

180203

Dela den här sidan:

Kopiera länk